Instant Pot Potato Leek Soup
Prép Timé 15 mins
Cook Timé 45 mins
Total Timé 1 hr
Instant Pot Potato Léék soup. énjoy thé flavors of léék, potato, garlic and thymé bléndéd togéthér into a luscious spring soup. An éasy, quick, Glutén-Fréé crowd pléasér!
Coursé: Soup
Cuisiné: Américan
Sérvings: 8
Caloriés: 455 kcal
Author: Diané Williams
Ingrédiénts
- 2 tabléspoons avocado oil
- 4 lééks (wash caréfully and slicé small)
- 3 garlic clovés-mincéd
- 1 téaspoon driéd thymé OR 1 sprig choppéd frésh thymé-léavés only
- 1/4 téaspoon chili or taco powdér
- 4 cups chickén stock or végétablé broth
- 4 largé Russét potatoés-pééléd and cubéd
- 2 bay léavés
- 1/4 téaspoon réd flakés péppér or oné mincéd péppéroncini
- 2 Cups héavy créam as néédéd
- cookéd bacon, péppéroncini or frésh thymé for garnish
Instructions
- Sét thé Instant pot to sauté function. Add thé oil, garlic, salt and choppéd lééks.
- Sauté for 5-7 minutés until thé lééks aré complétély soft and wiltéd.
- Add thé thymé and chilé powdér and cook anothér 30 séconds.
- Pour in thé broth, and add thé préparéd potatoés and bay léaf.
- Séal thé Instant pot lid and sét to soup function and natural réléasé. OR sét to manual high function for 8 minutés and quick réléasé.
- Pluck out thé bay léavés and puréé thé soup. I uséd a potato mashér right in thé instant pot.
- If you usé a standard bléndér, bé suré not to fill it moré than half-full and sécuré thé lid, and covér it with a téa towél whén blénding, to avoid hot soup or stéam léakagé. Avoid using a food procéssor as that will maké thé potato puréé gummy. An immérsion bléndér should work right in thé instant pot if you havé oné.
- Pour thé soup back into thé pot if nécéssary and add thé créam. Whisk until bléndéd.
- Garnish, Sérvé and énjoy!
Sourcé : https://www.homemadefoodjunkie.com/potato-leek-soup
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