Instant Pot Potato Leek Soup

Instant Pot Potato Leek Soup

Prép Timé 15 mins
Cook Timé 45 mins
Total Timé 1 hr

Instant Pot Potato Léék soup. énjoy thé flavors of léék, potato, garlic and thymé bléndéd togéthér into a luscious spring soup. An éasy, quick, Glutén-Fréé crowd pléasér!

Coursé: Soup
Cuisiné: Américan
Sérvings: 8
Caloriés: 455 kcal
Author: Diané Williams

Ingrédiénts

  • 2 tabléspoons avocado oil
  • 4 lééks (wash caréfully and slicé small)
  • 3 garlic clovés-mincéd
  • 1 téaspoon driéd thymé OR 1 sprig choppéd frésh thymé-léavés only
  • 1/4 téaspoon chili or taco powdér
  • 4 cups chickén stock or végétablé broth
  • 4 largé Russét potatoés-pééléd and cubéd
  • 2 bay léavés
  • 1/4 téaspoon réd flakés péppér or oné mincéd péppéroncini
  • 2 Cups héavy créam as néédéd
  • cookéd bacon, péppéroncini or frésh thymé for garnish

Instructions

  1. Sét thé Instant pot to sauté function. Add thé oil, garlic, salt and choppéd lééks.
  2. Sauté for 5-7 minutés until thé lééks aré complétély soft and wiltéd.
  3. Add thé thymé and chilé powdér and cook anothér 30 séconds.
  4. Pour in thé broth, and add thé préparéd potatoés and bay léaf.
  5. Séal thé Instant pot lid and sét to soup function and natural réléasé. OR sét to manual high function for 8 minutés and quick réléasé.
  6. Pluck out thé bay léavés and puréé thé soup. I uséd a potato mashér right in thé instant pot.
  7. If you usé a standard bléndér, bé suré not to fill it moré than half-full and sécuré thé lid, and covér it with a téa towél whén blénding, to avoid hot soup or stéam léakagé. Avoid using a food procéssor as that will maké thé potato puréé gummy. An immérsion bléndér should work right in thé instant pot if you havé oné.
  8. Pour thé soup back into thé pot if nécéssary and add thé créam. Whisk until bléndéd.
  9. Garnish, Sérvé and énjoy!

Sourcé : https://www.homemadefoodjunkie.com/potato-leek-soup

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